Hur skapar man som arbetsgivare en schysst arbetsplats?

Hur skapar man som arbetsgivare en schysst arbetsplats?

 

Om man driver ett företag är man en arbetsgivare, som har anställda under sitt namn som man ska ta hand om och se till att ge bra villkor. Men hur gör man egentligen för att vara en så bra arbetsgivare som möjligt, och hur skapar man en bra arbetsplats för sina kollegor? Man vill ju vara så snäll som möjligt och så bra som möjligt, utan att kompromissa på kvaliteten på arbetsplatsen. Vi har listat några av sakerna man kan tänka på för att nå just dit!

 

Ha kontakt med facket

 

Som arbetsgivare är det viktigt att dels ha ett ST kollektivavtal, dels ha regelbunden kontakta med facket inom sin bransch för att se till så att man följer alla riktlinjer och ger sina anställda så bra villkor som möjligt. Med kollektivavtal ST är det enkelt att göra just det, då avtalet ger en säkerhet både för arbetsgivaren och för arbetstagaren, gällande löner, ersättning, sjukdom, och arbetsvillkor i allmänhet.

 

Genom att ha regelbunden kontakta med facket, anordna besök från fackliga representanter kan man dessutom erbjuda en säkerhet för sina anställda. Det ger dem en bra bild av vad arbetsplatsen har att erbjuda såväl som vilka rättigheter och skyldigheter de har som arbetstagare.

 

Lyssna på de anställda

 

Som chef är det också viktigt att boka in regelbundna samtal med sina anställda för att hålla sig uppdaterad kring hur arbetet fungerar, vad som är bra och dåligt, om man själv kan göra något för att förbättra situationen samt om man behöver ställa krav på anställda för att de ska förbättra arbetsplatsen tillsammans.

 

Kommunikation mellan arbetsgivare och arbetstagare är A och O för en så bra arbetsplats som möjligt. Det skapar inte bara en bra relation mellan de båda delarna, det ger även insyn i hur de andra tänker.

 

God arbetsmiljö och roliga aktiviteter

 

En arbetsplats ska såklart inte vara någon lekstuga, men det kan vara bra att försöka hålla en så god arbetsmiljö som möjligt. Bara genom fräscha lokaler och någon form av aktivitet, som till exempel ett pingisbord, som de anställda kan göra på sin rast kan man förbättra arbetsmiljön och skapa en roligare arbetsplats. Sedan kan det också vara ett bra alternativ att hitta på saker tillsammans med de anställda, som AW eller andra aktiviteter som stärker er relation såväl som skapar en eftertraktad arbetsplats.

 

Respekt och goda relationer

 

Utan respekt, kommunikation och en allmänt bra relation mellan chef eller arbetsgivare och arbetstagare är det svårt att skapa en bra arbetsplats. Som chef är det dessutom viktigt att veta att man inte bara ska vara chef – man ska även kunna stötta sina anställda genom deras arbetsliv och vardagliga arbete för att de ska kunna växa och må bra.

Hur skapar man som arbetsgivare en schysst arbetsplats?   Om man driver ett företag är man en arbetsgivare, som har anställda under sitt namn som man ska ta hand om och se till att ge bra villkor. Men hur gör man egentligen för att vara en så bra arbetsgivare som möjligt, och hur skapar man…